Delen
moderne dementiezorg
Online
BESTELLEN

inhoudsopgave - Handig bij dementie

In het eerste hoofdstuk van het boek wordt informatie over de werking van het brein en het geheugen gegeven. Wij beschrijven hoe brein en geheugen worden aangetast bij de verschillende ziekten die tot dementie leiden, met name Alzheimer en Vasculaire Dementie. In dit hoofdstuk wordt ook uitgelegd hoe het komt dat het gevoels- en emotieleven van de meeste mensen er op vooruit gaat.

Het volgende hoofdstuk gaat helemaal over wat dit toenemende gevoelsleven betekent voor de persoon met dementie, maar ook voor het ondersteunen en begeleiden door familieleden en zorgverleners. Wat moet u juist wel en wat moet u juist niet doen? In dit hoofdstuk staan diverse korte praktische voorbeelden. Er is ook aandacht voor de eigen emoties van familie en zorgverleners.

In het derde hoofdstuk staan 32 praktijkverhalen over de omgang met het toenemende gevoelsleven, opgesteld door familieleden en zorgverleners. De praktijkverhalen zijn door de auteurs aan elkaar geschreven met terugkoppelingen naar hetgeen in de eerste twee hoofdstukken is behandeld. 

Hierna volgt een hoofdstuk over woningaanpassingen. Waar moet u op letten en wat betekent het dat mensen met dementie zich steeds meer op hun intuïtie en gevoel door hun leefomgeving verplaatsen? Dit hoofdstuk kent paragrafen met informatie over vier deelthema's in relatie tot woningaanpassingen: veiligheid, oriëntatie, beweging en gedrag.

Voor mensen met dementie zijn er vele handige hulpmiddelen. In dit hoofdstuk worden tientallen handige hulpmiddelen bij dementie beschreven, maar wordt ook uitgelegd hoe u iemand met dementie kunt begeleiden om deze hulpmiddelen ook daadwerkelijk te gebruiken. Ook worden diverse hulpmiddelen besproken die juist handig zijn voor familie en zorgverleners. Ook is er aandacht voor de acceptatie van hulpmiddelen door de persoon met dementie.

Beide schrijvers van Handig met dementie hebben veel ervaring in Alzheimercafé's. In het laatste hoofdstuk worden de meestgestelde vragen tijdens Alzheimercafe's weergegeven en van een antwoord voorzien.

Tussen afzonderlijke hoofdstukken staan gastartikelen. Deze zijn geschreven door toonaangevenden deskundigen op hun vakgebied. Handig bij dementie bevat gastartikelen over:

  • de invloed van licht (door Toine Schoutens, o.a. directeur Stichting Onderderzoek Licht en Gezondheid)
  • de kracht van muziek (door de muziektherapeuten Irene Maijer-Kruijssen, Leen Gelders en Jennifer Zantopp)
  • het belang van bewegen (door Jolanda de Zeeuw en Liesbeth Preller van het Nederlands Instituut Sport en Bewegen)
  • eten en voeding (door Lena Hillenga van LOC en Gertrude Zeinstra van de Wageningen University)

Een bijzonder gastartikel komt van de hand van Sjef van Bommel, die op indrukwekkende wijze beschrijft hoe hij jarenlang voor zijn dementerende partner zorgde. Dit artikel heeft als titel 'Alles hing nu van mij af'.

Voor het bekijken van een pdf van de complete inhoudsopgave van het boek, klik hier


Reserveringsformulier - ‘Handig bij dementie’
U kunt het boek 'Handig bij dementie' bestellen via het onderstaande formulier. Het boek wordt dan binnen 24 uur samen met de bijbehorende factuur aan u opgestuurd. Het boek heeft een harde cover en kost € 25,99.

'Handig bij dementie' is het derde boek in de reeks Moderne Dementiezorg. Het eerste boek 'Had ik het maar geweten' is uitgegroeid tot het best verkochte boek over dementie. Het is opgebouwd rond 100 praktische tips en is een compleet basisboek voor familie en zorgverleners.

Het tweede boek in de reeks gaat helemaal over het lerend vermogen van mensen met dementie en heeft als titel '(Op)nieuw geleerd, oud gedaan'. Het boek bevat naast uitleg ook 67 uitgebreide praktijkverhalen.

In is een nieuw boek verschenen, opgebouwd rond persoonlijke brieven van ervaren dementiepatiënten die goed hebben leren omgaan met de ziekte. Dit boek heeft als titel 'Ik heb dementie'.

U kunt ook deze andere boeken hieronder bestellen.

Specifieke opmerkingen/aandachtspunten in verband met adressering van de factuur kunt u hieronder aangeven bij 'opmerkingen'.
JA, ik wil hierbij graag het boek 'Handig bij dementie' reserveren:
De heer/mevrouwdhr. mevr.*
Voornaam*
Achternaam*
Straat + huisnr*
Postcode/plaats* *
Land
Telefoonnummer*
E-mail-adres*
Aantal exemplaren*
 
Extra bestellingen:
exemplaar(en) van Had ik het maar geweten [€ 15,00]
exemplaar(en) van (op)nieuw geleerd, oud gedaan [€ 23,99]
exemplaar(en) van Ik heb dementie [€ 20,50]
exemplaar(en) van Kookboek bij dementie [€ 25,99]
 
Opmerkingen